23 Mayıs 2015 Cumartesi


YABANCI ÖĞRENCİLERE TÜRKÇE DENEYİMİ


Kendi ülkende farklı bir şehre gitmek bile insana yabancıymış hissi verirken farklı ülkelerden gelenler için bu durum oldukça zor olsa gerek. Bambaşka kültürler, çevreler, iklimler, yaşayışlar… Farklı ülkelerden gelen hem de okumak için gelen arkadaşlarımız eğitimin ne denli önemli bir şey olduğunu, Çin de dahi olsa alınması gerektiği görüşünü kanıtlar nitelikte adeta. Doğrusu bu zamana kadar hiç yabancı arkadaşım olmamıştı. Benim gibi Erciyes Üniversitesi’ni seçen üstelik farklı bir şehirden değil farklı bir ülkeden gelen arkadaşları Türkçe deneyimlerine katkı sağlamak amacıyla tanıma fırsatı buldum. Onlara Türkçe konusunda yardımcı olmaya çalışırken konuşmalarımız sırasında ülkeleri hakkında da bizi bilgilendirdiler. Ganalı olan Süleyman Tajudeen ülkesinde kırk altı ayrı dil kullanıldığını ancak resmi dilin İngilizce olduğunu söyledi. Yemek kültürlerimiz pek uyuşmadığı için zorlansa da adana kebabı ve şalgam suyu vazgeçilmezi olmuş. Ekvatoral iklimden geldiği için karı ve kışı ilk kez kayseri de görmüş. Türkiye de birçok yer gezen Süleyman Türk insanlarını samimi ve yardımsever olarak gördüğünü söyledi. Eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine geri döneceğini söyledi. Bir diğer arkadaşımız ise Sudanlı Ömer Mohammed. Ana dili Arapça olan Ömer Türkçe öğrenirken pek zorlanmamış. Yemeklerimizde benzer olduğu için Süleyman gibi sıkıntı da çekmiyormuş. O da eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine döneceğini söyledi. Yemekler, eğitim, ülkeler derken Osmanlı Evinde başlayan sohbetimizi Eski Talas’a doğru giderken devam ettirdik. Gezelim, görelim, konuşalım, anı ölümsüzleştirelim dedik ve birkaç fotoğrafla bunu süsledik :) 

 

                                                                          



                                                                         



                                                                     

12 Mayıs 2015 Salı

Türkçe Dersi ve Karikatür


    Türkçe dersi eğitim temelli bir derstir ve dilin doğru kullanımı, yapısı ve gelişimi ile ilgili bilgileri kapsamaktadır. Bu bilgiler teorik temelli ve müfredat gereği de olsa her bireye verilmeye çalışılmaktadır. Önemli olan ise bilgiyi vermek değil, bilginin kalıcılığını sağlamaktır.
    Karikatürler birey ve toplumdaki olumsuzlukların, çelişkilerin, yanlışlıkların, eleştirel bir gözle abartılı çizgilerle anlatılmasıdır. Karikatürlerin temelinde insanın ve toplumun eğitilmesi yatmaktadır. Çözüme giden yolda küçük de olsa bir adım diyebiliriz.
   Derste öğrencileri etkin kılmak ve öğrenimi tam gerçekleştirmek adına birçok yöntem ve teknikten, materyalden faydalanılmaktadır. Karikatürler de bu tekniklerden bir tanesidir. Öğrencilerin 40-45 dakikalık ders saati sürecinde dikkatleri çabuk dağılır ve öğretmen öğrenciyi her daim zinde ve etkin tutmak zorundadır. Mizahi değeri yüksek olan karikatürler dersin etkili işlenmesinde, öğrencilerin dikkatlerini tekrar çekmede fayda sağlar. Konunun amacına uygun seçilmiş karikatürler görsellik özelliği taşıdıkları için de daha kalıcı öğrenmeler sağlanmış olur. Yazısız karikatürlerde farklı bakış açılarıyla yorumlanabildikleri için eleştirel bir ortam meydana gelir ve sınıf içersinde düşünce zenginliği, çeşitliliği ortaya çıkmış olur. Beyin fırtınası tekniği de burada kullanılabilir. Öğrencilerin yorum yapmaya çalışmaları onlara yazılı ve sözlü anlatım becerisi katar, ifade güçlerini geliştirir. Türkçe dersinin kazanımları arasında da temel amaçlardandır sözlü ve yazılı anlatım becerisi katmak. Öğrencilerin düşünme, algılama, anlama, fark etme gibi özellikleri bu sayede daha çok gelişme gösterir.
 

Doğa ve çevre, değerlerimiz, dil bilgisi kurallar vb. bunlar Türkçe ders konularından bazıları ve herhangi bir konuda rahatlıkla dersi farklı kılmak adına karikatürlerden faydalanılabilir.






TOONDOO İLE KARİKATÜR HAZIRLAMA
Aşağıdaki görsel size ne çağrıştırıyor?






Okuma kültürünün birey üzerindeki etkisini görüyoruz bu görselde. Çocuklar belli bir zamandan sonra somut düşünme yetilerini kazanırlar ve o zaman kadar adeta tüm dünya kendi etrafında dönüyormuş gibi düşünürler. Herkesi kendisi gibi bilir, tanır. Kitaplar ise bireyi bilgilendirmek ve ufkunu açmak için vardır. Bu karikatürde de gördüğümüz gibi farklı kültürler farklı hayatlar gösterilmiştir. Bireye farklı toplumlarında olduğu belirtilmek istenmiş ve bilgisine bilgi katmasının kişiyi geliştireceği gösterilmeye çalışılmıştır. Ayrıca birey okurken hayalinde canlandırıyor ve bilginin kalıcılığının artması sağlanmış oluyor. Bu tabii ki şahsi görüşüm görselimizin etkisi bireyden bireye farklılık göstereceği için bireylerde farklı çağrışımlarda gösterecektir. Dersin verimli olmasında etkili bir tekniktir.





Türkçe Dersi Temalarına Uygun Fotoğraf Çekimi


   Gelişen teknoloji ile günümüzde bilgi iletişim araçlarının artması farklı türlerde okuryazarlıkların doğmasına neden olmuştur. Bu türlerden bir tanesi de görsel okuryazarlıktır. Görsel okuryazarlık insanın görme duyusunu kullanarak geliştirdiği bir dizi görme yeterliliğine verilen isimdir. Görsel verilerden anlam çıkarabilmek ve onları yorumlaya bilmektir.
   Görsel okuryazarlığın tarihi yeni olsa da görsel verilerden anlam çıkarma çok eski zamanlara dayanmaktadır. İlkel çağlarda yaşayan insanlar hakkında duvarlara yaptıkları çizimlerden, kullandıkları eşyalardan yola çıkarak bilgi sahibi olabiliyoruz. Görsel okuma yazının icadıyla köşesine çekilmiş olsa da son yıllarda farklı bir boyut alarak önemini tekrar kazanmıştır.
     Teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde sosyal ağlarda yediden yetmişe her kesimden insan için kullanım alanı bulunmakta ve sosyal ağların kullanımı hızla yayılmaktadır. Bu da bir görsel okuryazarlık örneğidir.
              


   Sunu yaparken de öğrendiğimiz bilgi, bazen resimler ve sembollerle birçok kelimeden daha çabuk ve anlaşılır şekilde anlatacaklarımızı ifade etmemizi sağlar. Çoğu zaman vakit kaybı ve kabalıktan başka bir şey olmayan kelimenin anlatacaklarını bazen bir görsel çok güzel anlatabilmektedir. Üstelik beynin soyut olanı somutlamasına ve edinilen bilgilerin kalıcılığının artmasına katkı sağlamaktadır.

                                                                                      
     Görsel okuma ve görsel okuryazarlık çalışmalarının öncüleri; John Debes, Clarence Wiliams, Colin Murray Turbanye, Rudolf Amheim, Robert McKim olarak gösterilebilir. Yakın bir geçmişe sahip olan görsel okuryazarlığın Avrupa ülkelerindeki gelişimi yaklaşık yarım asırken, bizdeki yansıması ise 2004 yılı Türkçe Dersi Öğretim Programı 1-5 müfredatadır.
         Fotoğraf Çekimi ve Düzenleme
 
6. Sınıf Türkçe ders kitabında yer alan ‘’zaman ve mekân’’ temalı üniteyi ele alarak farklı zamanlarda gezdiğim birkaç ilin fotoğraflarını düzenlemeye karar verdim. Microsoft Office Picture Manager den birkaç ufak oynama (ton, doygunluk, parlaklık ve karşıtlık oranı ) ile görsellerimi size sunuyorum.






Dersimiz.com


                                                               http://www.dersimiz.com/  
     ‘’Bilgi paylaştıkça artan bir hazinedir’’ der ünlü Budist filozof Bhartrihari.
·            Sevgili arkadaşlar biz bu siteyi kurarken amacımız bilgilerimizi siz güzel insanlarla paylaşmaktı. Umarım sizde bu siteyi her ziyaret ettiğinizde sitemizden faydalanma imkanı bulursunuz. Dilerseniz sizi sitemizle baş başa bırakmadan önce size sitemizle ilgili birkaç bilgi vereyim:
·         Dersimiz.com sitesi 2003 yılından günümüze eğitim öğretim alanında yayın yapmaktadır.
·         Yasal olmayan ve siz değerli ziyaretçilerimize yaralı olmayacağını düşündüğümüz hiçbir şeyi sitemizde bulamazsınız.
·         Sitemize 7/24 ulaşabilir, istek ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz

·             

·         İlkokul  1. Sınıf konularından lise 4 konularına kadar birçok ders ile ilgili bilgilere sitemiz sayesinde çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
·         Sevgili öğrencilerimizin kullandığı kaynaklar dışında bu sanal ortamda da kullanabilecekleri birçok soru ve konu anlatımlı kaynakları olacaktır.


·         Yıl içerisinde sürekli önemli günler ve kutlamaları var. Sitemiz belirli gün ve haftalar konusunda da öğrencilerimize yardımcı olmaktadır.
·         Sitemizin hitap ettiği yaş aralıkları 7-18 arasında değişen öğrencilerimiz için uygun sunumlar, slaytlar da bulunmaktadır.
·         Küçük çocuklarımız kısa hikayeler ve masallar dinlemekten çok hoşlanırlar. Sitemizde onlar için ayrı olarak masal  bölümümüz bulunmaktadır.
·         Eğitici şiirler ve görsel galerilerle sitemize farklı bir renk katmaya çalıştık.
·         Sitemiz sadece öğrenciler için değil, öğretmenlerimiz ve veliler için de uygun bir kullanım alanına sahiptir.
·         Sadece internetli ortamlarda ulaşabileceğiniz birçok siteden farklı olarak sitemizde indirilebilir dosya arşivimiz bulunmaktadır. Dilediğiniz zaman internetsiz ortamlarda bile bu sayede istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz.
·         Geleceğin parlak nesillerine katkı sağlamak amaçlı kurulmuş bu sitemiz sanal ortamdan etkili bir öğrenme sağlamayı hedeflemektedir.

·         Eğitim ile ilgili son dakika haberlerine, en güncel haberlere de başka bir bağlantıyla uğraşmadan sitemizden ulaşabilirsiniz.
·         Eğlence ve mizahi bölümümüzün yanında mobil olarak da sitemiz hizmetinize açıktır.

Hızla gelişen teknoloji çağında teknolojiyi eğitim için ve verimli kullanmak amacımız diyoruz ve sitemizin siz değerli ziyaretçilerimize yararlı olmasını diliyoruz. Sitemizle sizi baş başa bırakıyoruz.





Ters Yüz Edilmiş Sınıflar


 Ters yüz edilmiş sınıf sistemi, öğrencilerin bireysel öğrenmelerinde karşılaştıkları problemlere odaklanma olanağı sunar. Ev ödevi ile sınıf içi ders işleyişinin yer değiştirmesi olarak da tanımlayabileceğimiz bu sistem davranışçı yaklaşım ve eğitim uygulamaları yerine yapılandırmacı eğitim ve öğretim metodunu temel alır.Öğrenciye teorik bilgiyi evde öğretme, öğrendiklerini okulda uygulama imkanı sunar.
    Ters yüz sınıf sisteminin nasıl ortaya çıktığına bakacak olursak ilk olarak Miami Üniversitesi ekonomi profesörleri tarafından iş, hukuk, sosyoloji, psikoloji ve felsefe alanlarında okuma ödevlerinin çokluğundan dolayı kullanılmaya başlanmıştır.(2000) Jonathan Bergman ve Aaron Sams’ in powerpoint sunularını kaydetmek için bir yazılım üretmesi ve dersi kaçıran öğrenciler için dersi kaydedip çevrim içi olarak yayınlamaya başlaması ile eğitim alanında kullanılan bu sistem zamanla dikkat çekmiştir.(2007) Bu sistemdeki temel fikir öğrenciyi merkeze alarak grup çalışmalarına, alıştırmalara, yaratıcılığa, problem çözmeye yönelik bir ortam oluşturmaktır. Bu sistem sayesinde dersler videolarla sunular sayesinde evde öğrenilebilmektedir.Ayrıca temel materyallere ek olarak gerekli araştırmalar yapıp bireysel öğrenme sorumluluğu elde edilir. Öğrenciler sınıfta edindikleri bilgileri paylaşma ve pekiştirme imkanı bulmaktadırlar. Son yıllarda eğitim sistemi öğretmeni yol gösterici olarak tayin ettiği için öğrenci merkezli programlar ön plana çıkmıştır.Ters yüz edilmiş sınıflarda bu yeni sistem için biçilmiş kaftan gibidir. Öğrencinin sadece okulda gördüğü öğretmenin yanında yedi yirmi dört bilgiye ulaşma imkanı bulduğu bu sistem sayesinde öğrencilerin verimlilik düzeyi artmaktadır. Bireysel öğrenme becerisi geliştirmektedir. Videolar, sunular öğrenciler tarafından incelendikten sonra kafalarına takılan sorular not alıp öğretmenlerle bunun üzerine bire bir çalışabilirler. Ters yüz edilmiş sınıfların birçok açıdan faydası olduğu kadar dezavantajları da vardır.Faydalarından bahsedelim evvela. Her bireyin öğrenim süresi ve kapasitesi farklıdır.Öğrencilere becerilerine göre farklı sürelerde öğrenim olanağı sağlar.Ön hazırlık yapma imkanı bulan öğrencinin yorum yapma kabiliyetini geliştirir ve derste aktif olmasını sağlar. Derse herhangi sebep ile gelemeyen öğrenci için derse katılma yada derste edinilen bilgileri dilediği zaman bulma imkanı sunar. Öğrenci de sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlar.Bilgi deposu olarak da tanımlayabileceğimiz öğretmenlerimiz, bu sisteme göre yönlendirici konumundadır.Kendi ülkemizdeki okulları göz önüne alırsak sınıflar oldukça kalabalıktır ve ortalama otuz kırk kişiden oluşan bu sınıflarda tek başın bir öğretmen yetersiz kalabilmektedir. Her öğrenci ile ayrı ayrı ilgilenme imkanı bulamamaktadır öğretmenlerimiz. Ters yüz edilmiş sınıflarda öğrencilere sunulan materyaller sayesinde öğretmenler öğrencilere daha fazla yardımcı olma olanağı bulurlar. Konuyu anlatma ve bir önceki dersi tekrar etme gibi durumlardaki zaman kaybı önlemiş olur. Zamandan tasarruf sağlanır. Çağa da ayak uydurulduğu için öğretmen öğrenci arasındaki iletişimin gelişmesine olanak sağlar.Bu programın bazı dezavantajları da vardır ki bunlarda şöyledir:
    Öğrenciye verilen sorumlulukların yerine getirilip getirilmediği yani videoları izleyip izlemediği konuyu öğrenip öğrenmediğini kontrol etmenin öğretmen açısından zor olabileceği dezavantajların başında gelmektedir.Bireysel öğrenme özeliklerine sahip olmayan öğrenciler için sorun yaşama ihtimali büyüktür. Teknolojinin rolünün büyük olduğu bu sistemde güçlü bir İnternet bağlantısına ihtiyaç vardır. Maddi durum da burada dikkat çeker çünkü her öğrencinin evinde bilgisayar yada tablet olmayabilir. Öğrencinin kendini eksik hissetmesine yol açabilir. Bu durum bir şekilde halledilse bile konuyu öğrenirken öğrencinin soru soramaması, konular arası anlam ilişkisi kuramaması durumunda sanal bir ortamdan yardım aldığı takdirde ne kadar başarılı olacağı tartışılır. Öğrenme süresinde kopukluk yaşanmasına öğretmenin videoları uygun kararınca hazırlamaması durumunda etkili öğrenmenin gerçekleşememesine neden olabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu sanal ortam dışında gerçekte bulunduğu ortamın bilinmemesi, eğitim yapmaya elverişli olup olmadığı gibi konular işlenen konunun kazanımlarını kötü yönlü etkiler. Yapılan araştırmalar ve örnek çalışmalar uygulama konusunda sistemin başarılı olduğunu gösterse de yan etkilerini de göz önüne almak gerekir. Ona göre bir yol izlenmelidir.Her derste yada her konuda kullanmak yerine ara ara uygulanmalıdır. Uygulanıyorsa şayet dikkati dağıtacak şeylerden uzak amaca uygun videolar sunular hazırlanmalıdır.
Bilgi kullanılabildiği ölçüde değerlidir.Ya da bildiklerini karşındaki kişiye aktara bildiğin kadar bilginsin. Şüphesiz bu program kullanılmadan önce ihtiyaç göz önünde bulundurulmalıdır. Konu yöntem teknik ne olursa olsun önemli olan öğrencinin kazanımlarıdır.

    Youtube’daki Videonun Yorumu
    Etkili öğrenme nasıl olur yada teknoloji ile eğitim nasıl birleşebilir sorusunun cevabıdır ters yüz edilmiş sınıflar. Dersin anlatım kısmının sanal ortama yani sınıf dışına ödevi ise sınıf içine taşımasıyla geleneksel yöntemleri tersine çeviren bir modeldir. Öğrenciler diledikleri zamanda ve mekanda kendi öğrenme hızlarına göre öğrenmelerini gerçekleştirebilecekleri bir ortam bulmuşlardır.Geleneksel yöntemde bilgi tek yönlü ve öğretmen bilge kişidir. Farklılıklar gözetilmeksizin her birey eşit tutularak yapılan geleneksel öğrenme bu videoda yerilmiş, ters yüz edilmiş sınıfların iyi yönleri ön plana çıkarılmıştır. Öğrenci ile bilgi arasında kalan öğretmen modeli yerine bilgiye direkt ulaşan öğrenciler ve rehber öğretmenler ön plana çıkarılmıştır.Görsel olarak ilgi çeken bu video ters yüz edilmiş sınıfların sadece olumlu taraflarından bahsetmiş, eksikliklerini dile getirmemiştir.